WELCOME.....


Thursday, 20 October 2011

Cara-cara membuat PelangiPelangi memiliki 7 warna, iaitu : merah, jingga, kuning, hijau, biru, nila, dan ungu. Pelangi terjadi, jika cahaya matahari dibiaskan secara berganda oleh butir-butir air hujan sehingga terurai menjadi beberapa warna. Kalau kita perhatikan, cahaya matahari yang memancar seolah-olah hanya mempunyai satu warna, iaitu putih. Peruraian cahaya putih menjadi berwarna tersebut disebut dispersi warna. Deretan warna yang dihasilkan oleh dispersi warna disebut spektrum warna.

Kita dapat menguraikan warna putih matahari menjadi warna pelangi dengan melakukan percubaan berikut ini :


Alat dan Bahan :
  • Cermin datar
  • Baskom atau bak air
  • Air bening
  • Kertas manila putih

Langkah-langkah :
  1. Bawalah semua peralatan ke luar ruangan yang cukup sinar matahri.
  2. Aturlah baskom, cermin datar, dan kertas manila putih sehingga pantulan cahaya matahari dapat dipanulkan cermin ke kertas manila putih.
  3. Isilah baskom dengan air bening sampai hampir penuh.
  4. Pantulan cahaya putih yang tertangkap layar kertas manila putih akan menjadi beberapa warna pelangi.
Refleksi:
Setelah menjalani eksperimen ini di dalam kelas, saya mendapati murid-murid lebih suka menjalani eksperimen daripada kita menggunakan 'chalk and talk" sahaja. Dalam sepanjang menjalani eksperimen ini, murid-murid asyik mengemukakan soalan kepada saya tentang langkah-langkah menjalani eksperimen sehingga menyebabkan eksperimen ini tidak dapat dijalankan seperti masa yang ditetapkan oleh saya. Ini mungkin disebabkan saya tidak memberikan arahan tentang jelas kepada mereka. Saya juga mendapati eksperimen ini telah memudahkan murid-murid mengingati isi yang disampaikan oleh cikgu dengan mudah. Mereka juga tertanya-tanya bilakah saya akan mengadakan aktiviti ini seperti ini lagi. Oleh itu, saya perlu mencari lebih banyak aktiviti seperti ini agar murid-murid dapat menimba ilmu sains mereka melalui pembelajaran yang seronok dan kreatif.


No comments:

Post a Comment